Kannattaako korut ostaa ketjuliikkeestä vai yksittäiseltä kultasepältä?

Kun tulee aika tehdä suurempi koruostos, kuten vihkisormus tai vaikkapa rippiristi, tulee ostajalle tiukka paikka. Nykymaailmassa kylällä ei enää olekaan saatavilla vain yhden kultasepän palveluita, vaan kultaa myyviä liikkeitä tuntuu olevan kaikkialla. On käytettyjä koruja kauppaavia panttilainaamoita, vanhoja koruja kauppaavia vintage-liikkeitä, joka nurkalla nähtäviä kultasepän liikkeitä sekä yksittäisen kultasepän ylläpitämiä koruliikkeitä. Se, mistä korunsa ostaa, on yleensä makukysymys, sillä se mikä sopii toiselle, ei välttämättä toisesta olekaan se kaikkein paras vaihtoehto. Mutta mistä korut kannattaa ostaa edullisesti?

Yksityinen kultaseppä ja korujen ketjuliikkeet vertailussa

Alla lyhyt vertailu yksityisten kultaseppien ja suurten ketjuliikkeiden hyödyistä ja haitoista.

Hinta?

  • Jos haluat ostaa korut edullisesti netistä, on ketjuliike todennäköisesti paras vaihtoehto. Ketjuliikkeiden sormusten hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta muutamaan tuhanteen, mutta myös keskitason parin satasen budjetilla voi saada itselleen varsin sopivan korun.
  • Yksityisellä korusepällä voit joutua pulittamaan ketjuliikettä huomattavastikin suuremman hinnan, mutta toisaalta samalla tulet myös tukeneeksi paikallista yrittäjää ja käsityötä. Paikallisten yrittäjien tukeminen on tärkeää siksi, että heidän palveluistaan saataisiin nauttia jatkossakin.

Malli?

  • Ketjuliikkestä ostetut korut ovat aina massatuotettua tavaraa, joten kannattaa varautua siihen, että tulet törmäämään vastaaviin monien muidenkin päällä. Lisäksi valikoima on rajattu ja jatkuvasti vaihtuva, joten jos löydät jotain itseäsi miellyttävää, se kannattaa hankkia ennen malliston vaihtumista.
  • Yksityisen kultasepän pakeilla on usein myös mahdollisuus suunnitella juuri sellainen koru, mistä olet aina haaveillut. Myös valmiisiin malleihin on usein mahdollista neuvotella haluamiaan muutoksia mieluisan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Lisäksi saamasi koru on arvokas ja uniikki, eikä sellaista varmasti ole kenelläkään muulla.

Alennus?

  • Korujen ketjuliikkeillä on alennuskampanjoita yleensä joka kuukausi, ja näiden aikana voi tehdä koruhankinnoissa suuriakin säästöjä. Voit säästää jopa 50 % ja saada korut netistä puoleen hintaan, joten korujen ostaminen alennuskampanjoiden aikaan on kannattavaa.
  • Yksityisellä kultasepällä on melko harvoin varaa tarjota alennuskampanjoita, mutta niitäkin saattaa silloin tällöin olla. Kannattaa pitää silmällä esimerkiksis black friday -korutarjouksia, joiden aikana koruja voi saada ostettua jopa -90 % hintaan.